Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/xn--kunst-p-kant-zcb.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/xn--kunst-p-kant-zcb.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 600
John Kørner værker - Kunst På Kant
8

JOHN KØRNER VÆRKER

  • JOHN KØRNER (1967-)
  • OPFØRT 2016
  • Nakskov station, Enehøje

Uddannet på det Kongelige Danske Kunstakademi 1992-1998.
John Kørner er repræsenteret på en række museer, bl.a. Statens Museum for Kunst, Arken, Aros og Tate Gallery.
John Kørner modtog i 2003 det 3-årige arbejdslegat fra statens kunstfond og i 2012 Eckersbergs medalje.

John Kørners kunstværk består af fire elementer, som binder Nakskov og fjorden sammen. Kunstværket opføres i 2016.
Elementerne i kunstværket:
En bænk af egetræ, som står i ventesalen på Nakskov Station. Bænken er en tro kopi af stationsbygningens oprindelige bænk, skabt af billedhugger Hans W. Larsen i 1925. Poul Erik Thomsen fra Holeby har for Rødbyhavn Bådværft haft opgaven at bygge bænken efter John Kørners dessiner.
To bronzestatuer af Victor Cornelins og Peter Freuchen, som er placeret henholdsvis ved stationsbygningen og på Enehøje. Victor Cornelins og Peter Freuchen er udført af bronzestøber Peter Jensen, Roskilde efter John Kørners anvisning.
Sidste del af kunstværket afsløres senere. Det er en ca. 20 meter lang bølge støbt i beton, som bliver placeret ved helleanlægget på Perlestikkergade.
Victor Cornelins er placeret i anlægget ved Nakskov Station. Victor Cornelins kom som dreng til Danmark fra Frederiksted på St. Croix i starten af 1900 tallet. Som voksen bosatte han sig i Nakskov og fungerede som viceskoleinspektør på Byskolen i en lang årrække. Victor Cornelins stiftede flere sangkor i Nakskov bl.a. Det Hvide Kor.
Skulpturen viser Victor Cornelins som kigger ned af Perlestikkergade. De stærkt markerede folder i habitten bidrager til oplevelsen af et menneske, som bevæger sig fremad i en rytmisk bevægelse.

Peter Freuchen har lagt sig til rette på Enehøje foran de store hvalkæber, der er øens vartegn. Den danske polarforsker, forfatter og eventyrer boede fra 1926 – 1940 på Enehøje. Bronzestatuen af Peter Freuchen er i fuld størrelse – og når den venstre fod mangler, skyldes det at den blev amputeret på grund af forfrysninger på en polarekspedition.
Statens Kunstfond bidrager med 1.350.000 kr. til projektet og Lolland Kommune med 450.000 kr.